Szeretet embertársunk és a francia konyha iránt is!

Magyar cím: 
Apám receptjei
Írta: 
Jacky Durand

Az apa Algériában katonáskodott, és onnan visszatérve bajtársával egy kisvendéglőt visz, melynek a neve Virágos Állomás. Szívvel-lélekkel főzi a finomabbnál finomabb fogásokat, de szíve sok titkot rejt, amelyet fia előtt sem fed fel. A fiú csodálja apját, szakács akar lenni őt követve, miközben apja “nadrágos embert” akar belőle nevelni. Szerethető szereplők, csodás ételek, sírós-nevetős pillanatok. Valamint Bognár Róbert jóvoltából az említett ételek receptjei is ott szerepelnek.

A regény fő helyszíne egy burgundiai kisváros vendéglője, ahol hagyományos francia ételek sülnek, főnek, a vendégsereg legnagyobb örömére. A főhős Monsieur Henri, a Virágos Állomás régi vágású szakácsa, egyben tulajdonosa, az elbeszélő pedig a fia, Julien, aki szenvedélyesen kuktáskodik a konyhában, amióta csak az eszét tudja. Amikor Henri úr kómába esik, Julien ott ül az ágya mellett, és feltolulnak benne az emlékek. Megelevenednek gyerekkora hősei, apja élete társa, a fiatal irodalom-tanárnő, Hélène, akinek a személye körül fájdalmas titok lappang, Lulu, a fegyvertárs-másodszakács, Nicole, a tűzrőlpattant pincérnő, Gabriel, az anarchista favágó… És Julien eltöpreng: vajon hová tűnt, megvan-e még valahol vágyai netovábbja, az apai receptkönyv?

Jacky Duran könyve a szeretetről szól, a történetmesélő fiúi szeretetéről és az író szeretetéről a (francia) konyha iránt. A hazai kiadás függelékében a fordító Bognár Róbert jóvoltából a Virágos Állomás asztalaira kerülő ételekről, italokról tájékozódhat az olvasó.

Jacky Durand újságíró. Évek óta járja Franciaországot, riportokat, ételkritikákat ír a Libération napilapnak, állandó munkatársa a France Culture rádiónak. Továbbá gasztroblogger, és maga is szakácskodik. Számos műfajban publikál, az Apám receptjei a második regénye.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)